H4AC 
 Hart, Hoop, Hulp en Handen voor Afghaanse Christenen  

Mini-Bibliotheek

Woon je in Aagtekerke of omstreken? Wil je persoonlijke verhalen horen van vervolgde christenen, meer van hen leren en hou je van lezen? Dan is dit iets voor jou! Hieronder volgt een lijst met boeken die we beschikbaar stellen voor uitleen. 

Kijk snel hieronder welke boeken jouw interesse hebben en reserveer via het formulier, dan zorgen wij ervoor dat dit boek binnenkort voor je klaarligt om te lenen. Reserveren hoeft niet, je kunt ook gewoon komen kijken welke boeken er staan. Het lenen is gratis. Wil je toch een bijdrage doen, dan kan dit via de QR-code die in de uitleenkast te vinden is of contant. Dit komt ten goede aan christenen in Afghanistan. 

Als het boek al uitgeleend is en je reserveert online, kom je op de reserveringslijst te staan en geven wij aan je door welk nummer op de lijst je bent. Indien het boek dan voor je beschikbaar komt, sturen wij je een berichtje. 

Iedere vrijdag kun je vanaf 13u de boeken die voor je klaarliggen ophalen of boeken die je in leen hebt weer inleveren op het adres: Hekweide 15 in Aagtekerke. Hier staat op de oprit een kast met een gedeelte 'ophalen' en 'inleveren'. Ook de nog beschikbare boeken vindt je in de kast, wil je boeken meenemen die niet gereserveerd zijn vooraf, dan kan dat. Schrijf dan de titel van het boek met je naam en mailadres op de lijst die in de kast ligt. Dus kom gerust kijken of er iets voor je tussen staat! Bij minder weer staat de bibliotheekkast in de garage.

Heb jij een boek over vervolging die niet op deze lijst staat en wil je deze beschikbaar stellen voor uitleen? Graag, stuur ons een berichtje!

Bij vragen, neem gerust contact met ons op!


Het levensverhaal van Richard en Sabina Wurmbrand. Op 29 februari 1948 werd Richard Wurmbrand in Boekarest gearresteerd door de geheime politie. Zijn misdrijf: het leiden van christelijke bijeenkomsten, een illegale activiteit ten tijde van het atheïstische regime in Roemenië. Als ‘Gevangene nummer 1’ bracht Wurmbrand in totaal veertien jaar van zijn leven in gevangenschap door. Richard werd vreselijk gemarteld, vernederd en herhaaldelijk opgesloten in een isoleercel. Ook zijn vrouw Sabina werd gearresteerd en overleefde jarenlange dwangarbeid in een werkkamp ternauwernood. In de meest onmenselijke omstandigheden behielden Richard en Sabina Wurmbrand hun onwankelbare geloof in Christus. Ze gaven nooit de hoop op en hielden niet op met het verkondigen van Jezus – aan medegevangenen én bewakers. Daal in de diepste en donkerste gevangeniscel af en zie hoe het licht van Christus blijft schijnen in de harten van degenen die zich helemaal aan Hem hebben toevertrouwd.


1. Gevangene nummer 1

Richard en Sabina Wurmbrand

Reserveer


 

Jae is een jonge, ondergrondse kerkleider in Noord-Korea. Problemen in het christelijk netwerk zorgen ervoor dat hij gescheiden raakt van zijn vrouw en kind. De Noord-Koreaanse inspecteur Park is hem op het spoor en gebruikt daarbij Jaes zoon als lokaas. Kan Jae zijn gezin redden of zijn ze zoals veel andere christenen definitief vermist in Noord-Korea? In Vermist in Noord-Korea neemt Vermeer ons mee naar een duister land waar christenen in het geheim Jezus Christus proberen te volgen en vaak onmenselijke keuzes moeten maken. Jan Vermeer (1978) is journalist, schrijver en spreker, en werkzaam voor Open Doors. Van zijn debuutroman Kameraad Zhang werden wereldwijd meer dan 25.000 exemplaren verkocht.


 

Levensverhaal van een vervolgde Koreanse christin. Duizenden Koreaanse christenen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden onder de Japanse onderdrukking. Dit boek vertelt het verhaal van een van hen: Ahn Ei Sook, een gelovige vrouw die weigerde te knielen voor een heidens altaar. Ahn Ei Sook ondernam in 1939 een gevaarlijke reis naar Japan om het parlement te waarschuwen voor Gods oordeel. Ze was bereid te sterven. Maar in plaats daarvan werd ze gevangengenomen. Door het moedige optreden van Ahn Ei Sook kwamen velen tot geloof. Het indrukwekkende verslag van haar leven in de gevangenis is een getuigenis van het werk van Jezus Christus.


 

Maryam en Mariziyeh werden in 2009 gearresteerd in Iran vanwege afvalligheid van de Islam en het verspreiden van het christendom. Ze werden overgebracht naar de gevreesde Evin-gevangenis in Teheran alwaar ze na 259 dagen tot ieders verrassing vrijgelaten werden. Mensen all over the world hadden voor hen gebeden. In Gevangen in Iran vertellen ze van hun wonderlijke tijd in de gevangenis. De plek die bekend staat als een hel werd een plek van liefde en hoop voor velen. Maryam Rostampour en Marziyeh Amirizadeh wisten dat ze groot risico liepen. Na hun bekering tot het christendom hebben ze duizenden bijbels verspreid onder hun landgenoten. Ook startten ze twee geheime huiskerken. Inmiddels hebben ze om veiligheidsredenen Iran moeten verlaten.



4. Gevangen in Iran

Maryam Rostampour, Marziyeh Amirizadeh en John Perry

Reserveer


Als kind zag Petr Jasek Sovjet-tanks door de straten van zijn dorp in het voormalige Tsjechoslowakije rollen, om het land met geweld te onderwerpen aan het communisme. Petr groeide op als zoon van een voorganger in een ondergrondse kerk en leerde zo vervolging van heel dichtbij kennen. Als volwassene in het vrije Tsjechië, koos Petr ervoor om vervolgde christenen te dienen, vooral in islamitische landen in Afrika en het Midden-Oosten. In 2015 werd hij in Sudan gearresteerd en als 'spion' veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hij belandde in een cel met IS-terroristen, die hem martelden en vernederden. Het waargebeurde verhaal van wat God deed in en door het leven van Petr heeft al tienduizenden over de hele wereld geïnspireerd. In dit boek vertelt Petr voor het eerst het hele verhaal.


 

Anne van der Bijl begon zijn dienst aan de Vervolgde Kerk in 1955. Hij zag de nood en deed er wat aan, zonder zich af te vragen of hij daarvoor een bijzondere roeping had. “Als ik op een roeping had gewacht


6. De Roeping

Anne van der bijl met Verne Becker

Reserveer


 

Op 16 juli 1972 stierf een jonge soldaat in de Krim, Rusland. Hij was lid van een baptistenkerk en stierf op gewelddadige wijze. De details over het hoe en waarom worden in dit aangrijpende boek verteld. In The Centre for the Study of Religion and Communism (tegenwoordig Keston Institute genaamd) in Engeland bevonden zich documenten die de in dit boek verhaalde feiten bevestigden. Vanya stierf onder ongewone omstandigheden. Door dit boek – Vanya werd in vele talen vertaald – kregen honderdduizenden mensen wereldwijd aandacht voor de Sovjet-Unie en haar religieus beleid.


 


 

´Het lied van de nachtegaal´ is het waargebeurde verhaal van Helen Berhane, die ruim twee jaar onder erbarmelijke omstandigheden in haar geboorteland Eritrea gevangen zat. Haar misdaad: aan anderen vertellen over haar geloof in Christus en -ondanks gruwelijke martelingen- weigeren Hem te verloochenen. Dit boek is een ontnuchterend, pijnlijk en hartverscheurend verslag van een sterk geloof dat het kwaad overwint. Helen: ´Ik heb een boodschap voor christenen die in vrijheid leven: beschouw die vrijheid niet als vanzelfsprekend. Als ik in de gevangenis kon zingen, wat kunnen jullie dan wel niet met jullie vrijheid doen ter verheerlijking van God?´


9. Het lied van de nachtegaal

Helen Berhane en Emma Newrick

Reserveer



‘Nu wij door zo’n menigte geloofsgetuigen omringd zijn, moeten ook wij de last van de zonde, waarin we steeds weer verstrikt raken, van ons afwerpen en vastberaden de wedstrijd lopen die voor ons ligt. Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof.’ Hebreeën 12:1-2a Als christenen maken we deel uit van de ‘kerk van alle eeuwen en plaatsen’. Een kerk die vanaf het allereerste begin een vervolgde kerk is. Daarover lees je in de verhalen in Handelingen en in diverse brieven in het Nieuwe Testament. Je ziet het ook terug in de (kerk)geschiedenis van ons eigen land. En je kent het misschien uit onze eigen 21e eeuw door verhalen die je hoort van vervolgde christenen ver weg en soms zelfs dichtbij. Geloven kost je wat. In elk geval de prijs van vastberadenheid. Wat kost jouw geloof jou? Welke prijs ben jij bereid te betalen voor je geloof? Simon Visser ontmoette christenen wereldwijd die vaak alleen maar in het geheim kunnen geloven. Ze hebben hun leven, hun vrijheid, hun gezondheid, hun veiligheid, hun comfort allemaal opgegeven. Hun getuigenis spreekt één duidelijke taal: Jezus Christus is het waard om voor te leven én voor te sterven. Laat je inspireren door dit boek om in beweging te komen voor God, en voor Zijn kerk.



Op een nacht werd de nigeriaanse christen Habila door jihadstrijders van zijn bed gelicht. Hij kreeg de keuze: zich bekeren tot de islam of de kogel. Zijn antwoord: “ik ben bereid om als christen te sterven”. Habila werd door zijn hoofd geschoten, maar wonder boven wonder overleefde hij de moordaanslag. Journalist Marjon van Dalen reisde voor SDOK naar Nigeria, op zoek naar verhalen van gewone mensen die te maken kregen met de terreur van Boko Haram. Ze sprak met slachtoffers, maar ook met daders. Behalve angst en intens verdriet, ontmoette ze ook hoop en vergevingsgezindheid. Dit boek laat zien hoe Nigeriaanse christenen proberen stand te houden te midden van het geweld. Het toont op indrukwekkende wijze de veerkracht van de kerk in Noord-Nigeria. Marjon v Dalen (1969) is freelance journalist en reist met regelmaat de wereld over om verhalen te schrijven voor diverse Nederlandse media. Met haar gezin woonde ze zeven jaar lang in Azië, onder meer in het Islamitische Pakistan.



'De dood heerst in dit land. Wij willen leven.' Met deze woorden trekt de Noord-Koreaanse Hea Woo de deur achter zich dicht. Met haar dochter So Young gaat ze opnieuw proberen het 'veilige' China te bereiken, niet wetende dat achter de rivier het noodlot op haar wacht. Ze is gehard door het leven maar moet nu vechten voor alles wat haar dierbaar is. In allerlei gedaanten komt Jezus steeds dichterbij. Hij bemoedigt... en vraagt het onmogelijke. Kameraad Hea Woo is het langverwachte vervolg op Kameraad Zhang dat wereldwijd inmiddels door tienduizenden christenen is gelezen. Met deze novelle raakt Open Doors-schrijver Jan Vermeer opnieuw het hart. Hea Woo en So Young symboliseren het lot van zoveel (christelijke) Noord-Koreanen. Je zult hen nooit vergeten.

 


Licht voor Noord-Korea is het verhaal van Esther Chang, een Chinese christen die hulp biedt aan Noord-Koreanen en het evangelie met hen deelt. Hoe ze moet lijden voor Christus door gevangenschap en marteling in zowel Noord-Korea als China en hoe ze enorm gezegend wordt. Sommigen nemen Jezus aan door Esthers bediening, anderen beroven haar, bedreigen haar en haar zoon of verraden haar. Een schrijnend boek: honger en wanhoop leiden tot harde, achterdochtige samenleving in Noord-Korea. Maar ook een hoopvol boek: Gods licht schijnt in Noord-Korea!


13. Licht voor Noord-Korea

Esther Chang en Eugene Bach

Reserveer



Wonderbaarlijke gebedsverhoringen, geloofsvertrouwen, gevangenschap en beproeving - dat kenmerkt het leven van de Russische evangelist Joseph Bondarenko. Hij werd gezien als staatsvijand, opgejaagd door de KGB en gemarteld voor zijn geloof. Maar bijna tien jaar gevangenis in barre omstandigheden konden ze hem zijn kostbaarste bezit niet afnemen: zijn relatie met zijn hemelse Verlosser.


14. Staatsvijand

Joseph Bondarenko

Reserveer


Als je geloof verboden wordt. Als je een boete krijgt omdat je anderen over Jezus vertelt. Als je kind bedreigd wordt omdat je christen bent. Hoe sterk sta je dan? Open Doors steunt vervolgde christenen met trainingen die hen leren omgaan met vervolging. In twaalf lessen gaan we in vogelvlucht door delen van dat trainingsmateriaal heen. Je ontdekt onder meer wat de bronnen van vervolging zijn, hoe de kerk verlamd kan raken, maar ook hoe jij je geestelijk kunt wapenen. Verhalen van Aziatische christenen maken dit boek concreet en persoonlijk. Het gespreks- en studiemateriaal is geschikt voor groepen en voor zelfstudie. Jan Vermeer (1978) is achttien jaar werkzaam voor Open Doors en gespecialiseerd in de regio Azië.



Dominee Vipur overleeft ternauwernood een hinderlaag en noemt moeilijkheden een test van God. Weduwe Kusum wordt bedreigd door haar schoonvader en houdt zich staande door zich terug te trekken en te bidden. De jonge Neeraj wordt gedwongen Jezus te verraden en ontdekt dat er een weg terug is naar God. ‘Alleen een gebroken hart kan een gebroken wereld genezen’ bevat deze en andere indrukwekkende verhalen van vervolgde christenen in India. Ieder getuigenis bemoedigt, versterkt en verrijkt. Voor wie dieper wil gaan, zijn er uitdagende vragen in de stijl van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl.



‘Pasaport!’ brult de Roemeense agent. Anneke en ik halen onze paspoorten tevoorschijn en laten ze zien, Mijn hart bonkt in mijn keel, want de agent staat op minder dan een meter afstand van drieduizend Bijbels. Als hij met zijn hand het gordijntje achter mijn stoel opzij schuift, dan ziet het er niet best voor ons uit’. Hoewel Klaas Muurling in 1978 als assistent-boekhouder bij Open Doors aan de slag gaat, reist hij al snel als bijbelsmokkelaar naar de voormalige Sovjet-Unie en landen in Oost-Europa. Ook zijn vrouw Anneke raakt nauw bij het werk betrokken. Op een dag wordt het echtpaar zelfs gearresteerd aan de Russische grens. In de jaren die volgen zoekt Klaas regelmatig vervolgde christenen op om hen te bemoedigen, van Cuba tot China en van Iran tot Zuid-Soedan. Hij hoort indrukwekkende verhalen en maakt ook zelf van alles mee. Zo levert hij Bijbels af in een Russisch strafkamp en viert hij samen met Mexicaanse christenen avondmaal met ontbijtkoek. Uit de reisverhalen van Klaas in dit rijke boek blijkt duidelijk dat God trouw is aan Zijn wereldwijde kerk, dwars door het lijden heen.



Wie verre reizen maakt, kan veel vertellen. In de verhalen zijn vaak de persoonlijke ontmoetingen met mensen het meest waardevol. Mensen uit heel andere culturen, maar met dezelfde verlangens en vragen. In dit boek laten we u kennis maken met een aantal van hen. We geven een inkijkje in het leven van ouderen en jongeren uit Irak, Noord-Korea, Peru en veel andere landen. We wandelen een eindje met hen mee en mogen hen even in het hart kijken. Ze vertellen over armoede, lijden en vervolging. Over hun zoektocht naar een beter bestaan of naar de zin van het leven. Mensen ook die mogen getuigen van hoop en uitredding en van hun ontmoetingen met God. Al luisterend naar hun verhalen worden we bemoedigd, maar er wordt ons ook een spiegel voorgehouden. Wat zouden wij doen als we in hun schoenen zouden staan? Uitgave in samenwerking met Deputaatschap Bijzondere Noden.


18. Geef mij je hand

Barry van der Schoot e.a.

Reserveer



Maakt Jezus de moslimwereld wakker? Een stille revolutie Wat zou jij doen als je moslim was en Jezus in een droom aan je verscheen? Als je in een visioen zijn diepe liefde en vrede ervoer en Hij je uitnodigde om Hem te volgen? Zou je in Hem gaan geloven? Zou je Hem je hele leven toevertrouwen? Zelfs als je dat met de dood zou moeten bekopen? Dit boek bevat een bijzondere verzameling verhalen van moslims in het Midden-Oosten die getuigen van een droom of visioen waarin Jezus aan hen verscheen. Die verschijningen waren zo krachtig dat deze mannen en vrouwen de islam verlieten en Jezus als hun Redder aannamen. Wie in deze landen besluit om christen te worden, is zijn leven daarna niet meer zeker. Deze ex-moslims laten zich echter door niets of niemand afschrikken. Ga mee op reis naar het hart van deze onrustige regio, waar moslims op grote schaal tot geloof komen. Wereldwijd gezien groeit het christendom zelfs het snelst in Iran. Er is een stille revolutie gaande waarover je in de media nauwelijks hoort: Jezus maakt de moslimwereld wakker en Hij doet dit met dromen en visioenen. Ik ben gevonden door hen die Mij niet zochten, Ik heb Mij geopenbaard aan hen die naar Mij niet vroegen. – Romeinen 10:20



 

Wat als je je bijbel moet verstoppen? Wat als samenkomen niet meer mag? Wat als je moet kiezen tussen je geloof en je familie? In dit vervolg op de succesvolle roman De Geheime Kerk moeten de Nederlandse christenen zich herpakken nadat vervolging in alle hevigheid is losgebarsten. Het bijbeltekort is groot. De ondergedoken David reist af naar Nigeria om iemand bereid te vinden bijbels te smokkelen naar Nederland. De toekomst van zijn geheime kerk hangt van zijn missie af, maar het net dat geheim agent Saul voor hem heeft gespannen, sluit zich langzaam maar zeker. Wie wil zijn leven geven zodat anderen Gods Woord kunnen lezen? ‘Verboden’ is een boek voor volwassenen én jongeren die willen: * ervaren wat het is om te worden vervolgd, * zien hoe God trouw is in moeilijke tijden, * willen leren meer op God te vertrouwen.




22. Noodsprong (kinderboek)

Gisette van Dalen

Reserveer



Arman is er niet blij mee dat zijn vader promotie maakt en ze daarom met het hele gezin naar Teheran verhuizen. Dat verandert als hij kennismaakt met zijn buurmeisje Malisa. Malisa's ouders worden ervan verdacht dat ze de islam de rug hebben toegekeerd en christen geworden zijn. Malisa en haar ouders vermoeden op hun beurt dat hun nieuwe buurman voor de geheime dienst werkt. De gebeurtenissen raken in een stroomversnelling, nadat een pyromaan probeert het huis van Malisa`s ouders in brand steken. En de pogingen van Armans vader om de contacten tussen Arman en Malisa in de kiem te smoren werken averechts...


23. Vuur in de nacht (kinderboek)

Janwillem Blijdorp

Reserveer



Dit boek neemt de lezer mee naar de Vervolgde Kerk, waar verdriet en vreugde hand in hand gaan. In acht indringende verhalen laat Jan Vermeer niet alleen de pijn van christenen uit Tsjetsjenië, het Midden-Oosten, Iran, Indonesië en Noord-Korea zien, maar ook hoe God hen sterk maakt in hun zwakheid. Waarom vervolg je Mij? stelt ons geloof op de proef, maar laat ook de diepe liefde van de Vader zien.



Laat het geloof van anderen je dichter bij God brengen. Iedere dag hebben miljoenen christenen die leven te midden van extremistische moslims, te maken met beledigingen, geweld en zelfs doodsbedreigingen. Dit zijn geen mannen, vrouwen en kinderen die ons medelijden nodig hebben. Het zijn onze broeders en zusters, die een schat aan hoop en wijsheid hebben om met ons te delen. Dit inspirerende dagboek nodigt je uit in de levens van deze volgelingen van Christus. Iedere overdenking bevat een kort verhaal, een persoonlijke toepassing die je geloof versterkt en je toerust om vrijmoedig mensen in je omgeving lief te hebben, en een gebed.



Drie kogels kreeg hij in zijn borst. Voorganger Hakim overleefde een aanval en draagt zijn jas met kogelgaten erin nog steeds. ‘Dit zijn mijn medailles’, vertelt hij, zijn vinger stekend door een van de kogelgaten, precies naast de knoopsluiting van zijn jas. Hakim en de andere vervolgde christenen die je in dit boek ontmoet, bleven trouw aan hun Redder, zelfs toen ze daarvoor een prijs moesten betalen. Deze 40 inspirerende verhalen van vervolgde christenen laten je nadenken over wat geloven in Christus mag kosten. Hun geloof zal je inspireren tot moed, volharding en blijdschap in het volgen van Christus. Bij elk verhaal vind je een bijbeltekst en overdenking, zodat je het boek ook als dagboek kunt gebruiken.


26. Een jas met kogelgaten 

(als dagboek te gebruiken)

Todd Nettleton

Reserveer


Jonathan Goforth (1859-1936) was een Canadese Presbyteriaanse zendeling, die met zijn vrouw van 1888-1934 in China werkte. In 1907 was hij ooggetuige van de opwekking in Pyongyang, Korea. Dit ruim honderd jaar oude getuigenis van Jonathan Goforth moedigt ons aan ons te bekeren, onze zonden te belijden en God te bidden om genade en een uitstorting van Zijn Heilige Geest. Een van de meest markante openbaringen van de Heilige Geest sinds het Bijbelboek Handelingen is de grote opwekking in Pyongyang in 1907, waardoor de huidige hoofdstad van Noord-Korea bekend werd als het Jeruzalem van het Oosten. Dit dunne boekje is een ooggetuigenverslag van de Koreaanse opwekking.



Noord-Korea is de meest totalitaire staat ter wereld. Hoewel iedereen de naam van het land kent, en heeft gehoord van zijn Grote Leider, weet niemand hoe het er precies aan toegaat. Wat in het land gebeurt, wordt zorgvuldig afgeschermd voor de buitenwereld. Maar heel weinig buitenlanders mogen het land in, en nog veel minder Noord-Koreanen mogen hun land uit. Shin Dong-Hyuk werd geboren en groeide op in Kamp 14, een van de vele concentratiekampen in Noord-Korea, waar tot op de dag van vandaag honderdduizenden mensen worden vastgehouden. Deze gevangenen van de staat hebben levenslang, net als hun ouders en hun kinderen. Ze krijgen werkdagen van vijftien uur dwangarbeid opgelegd, tot ze sterven. Voedsel is er nooit genoeg; lijfstraffen, onderling wantrouwen en liefdeloosheid des te meer. Als jongetje moest Shin toezien hoezijn moeder werd opgehangen, omdat zij een kommetje rijst had gestolen. Als jongvolwassene wist hij als eerste en enige te ontsnappen. In Vlucht uit Kamp 14 vertelt hij voor het eerst zijn schokkende verhaal.



Dit is het verhaal van Sabina. Gods liefde verandert twee ambitieuze, atheïstische mensen in één van de meest invloedrijke christelijke stellen van de twintigste eeuw. De film begint met Sabina Wurmbrand die haar leven riskeert om de liefde van Christus te tonen aan een drietal nazi-soldaten. Waarom? Wat maakt dat een joodse christin haar leven riskeert om Duitse soldaten te helpen - leden van het leger dat haar familie heeft vermoord? Ervaar het verbazingwekkende verhaal dat bijbelse liefde en vergeving voor miljoenen over de hele wereld opnieuw heeft gedefinieerd.



Radicaal de grens over voor God. In ‘Gods smokkelaar’ lees je het bijzondere verhaal van Anne van der Bijl. Hij vertelt hoe hij opgroeide in een klein dorp, maar door Gods stem te volgen op de meest onverwachte plekken terechtkwam. Anne nam grote risico’s om Bijbels en bemoediging te brengen naar vervolgde christenen in gesloten gebieden. Zijn missie was gevaarlijk, vol geloof en doorspekt met wonderen. Anne’s vertrouwen op de Here God en zijn radicale toewijding om het onmogelijke te doen, moedigen je aan om stevige stappen te zetten op jouw geloofsreis. Anne van der Bijl was de oprichter van Open Doors. Hij verwierf bekendheid doordat hij Bijbels smokkelde naar plekken waar christenen vervolgd werden. Na zijn overlijden in 2022 mocht zijn bekendste boek, ‘God’s Smuggler’, ook in het Nederlands verschijnen.



Het waargebeurde verhaal van een vrouw die zich opgaf om ongelovigen te doden, en moest vluchten omdat ze er zelf een werd. Esther Ahmad groeit op in een radicaliserend gezin in Pakistan. Verschillende familieleden sterven als jihadist en ook Esther meldt zich vrijwillig voor de Jihad om ongelovigen te doden. Maar kort voor ze naar het trainingskamp vertrekt, slaat de twijfel toe en ze vraagt uitstel. In deze tijd komt ze in aanraking met een christen en begint ze in de Bijbel te lezen. Esther komt in het geheim tot geloof in Jezus Christus. Als dat openbaar komt, ziet ze de dood in de ogen. Voor de boze menigte de kans krijgt haar te lynchen, laat Esthers vader haar in gesprek gaan met imams, in de hoop haar terug te brengen tot de islam. Die gesprekken lopen anders dan verwacht. Esther slaagt er uiteindelijk in haar woonplaats en later haar land te ontvluchten. Voorbij de Jihad geeft een boeiend beeld van het leven van moslims en christenen in Pakistan. Maar vooral is het een verbazend en bemoedigend verhaal over de kracht van Gods genade, die werkt op de meest onwaarschijnlijke plaatsen en in de meest onwaarschijnlijke mensen.



In hun studietijd waren de Amerikaan Ben Fielding en de Chinees Li Quan hechte vrienden. Maar nu, twintig jaar later, zijn ze elkaar uit het oog verloren. Als Ben naar China reist om Quan op te zoeken, heeft hij geen idee van de schokkende ontdekkingen die hem daar te wachten staan. Terwijl Ben is opgeklommen langs de maatschappelijke ladder en grof geld heeft verdiend, leeft Quan in armoede. Omdat hij christen is, wordt hij op alle mogelijke manieren tegengewerkt. Ben kan niet geloven dat het met de mensenrechten in China zo slecht gesteld is als Quan hem vertelt. Hij kan ook niet begrijpen dat zijn vriend bereid is alles op het spel te zetten voor zijn geloof. Maar wanneer Quan wordt gearresteerd, raakt ook Ben betrokken in iets dat groter is dan hijzelf. Hij moet bepalen wat echt belangrijk is in zijn leven en daar de consequenties van dragen. Ben en Quan moeten keuzes maken. Keuzes die niet alleen het lot zullen bepalen van twee mannen, maar ook van twee gezinnen, twee landen - twee werelden. Een confronterende roman over geloofsvervolging in China.



'Op last van Kim 11 Sung mochten de christenen in de gevangenis nooit hun hoofd oprichten en naar de hemel kijken. De blauwe lucht was voor hun ogen verboden terrein enkel omdat ze in de hemel geloofden...' Soon Ok Lee werkte als opzichtster van een distributiecentrum in Noord-Korea. Als loyaal lid van de communistische partij zette zij zich volledig in voor haar land en voor de verafgode leider (destijds Kim II Sung; nu Kim Jong II). Zij viel in ongenade nadat zij weigerde mee te werken aan de zelfverrijking van hebberige ambtenaren. Soon Ok Lee overleefde zes jaren in de strafkampen van Noord-Korea. Ook binnen de gevangenismuren bleef zij haar beste krachten geven. Bij hoge uitzondering kreeg zij in 1992 haar vrijheid terug. 'Bij de aankondiging van mijn vrijlating waren de ogen van alle gevangenen op mij gericht. Hun ogen zeiden: 'Wees onze getuige als je uit de gevangenis bent. Het gaat er niet alleen om dat jij een beter leven krijgt, maar dat je vertelt over de hei waarin wij hier leven.' In de kampen van Noord-Korea zijn de omstandigheden erbarmelijk. Gevangenen krijgen nauwelijks te eten en verrichten het grootste deel van de dag zware dwangarbeid. Maar getallen en feiten zeggen ons weinig. Daarom is het verhaal van Soon Ok Lee zo belangrijk. In heldere bewoordingen neemt zij ons mee de Noord-Koreaanse gevangenis in, de cellen, de verhoorkamer. Haar ooggetuigenverslag leidt tot een gedachte: waanzin. Tegelijk betekenden in haar geval de tralies niet het einde. Op een dag gingen de deuren van het werkkamp vaar haar weer open. Ze leerde God kennen en vertelt nu het verhaal van de Noord-Koreaanse gevangenissen aan de wereld.



'Met vlammend geweld jaagt een vuurzee door het oude Rome.' Zo begint het aangrijpende verhaal over Wulfert en Claudius, twee vrienden, die christen worden. Claudius wordt verraden door een jaloerse slavin. Hij ontkomt naar Efeze. Wulfert vlucht naar de catacomben. Wulferts jonge, zwangere vrouw wordt in de arena door wilde dieren verscheurd. De vrienden ontmoeten elkaar weer, op een wonderlijke wijze. Ze besluiten om, via de Alpen, naar het land van de Bataven te gaan. Wulferts opa gaat met hen mee. Na een reis vol belevenissen komen ze aan. Ze ervaren veel tegenstand, maar zien ook veel vrucht op hun evangelieprediking. Jaren later gaan ze met hun gezinnen terug naar Rome, waar de christenen opnieuw hevig vervolgd worden...



De grijsbaardige en de zwartbaardige man met wie ik achter in de riksja zat, keken mij aan. De grijsbaardige man vroeg mij: 'Bent u een moslim?' Welk eerlijk antwoord ik ook gaf, het zou niet welkom zijn. Toch kon ik maar één antwoord geven. Ik reageerde rustig en zonder arrogantie of verontschuldiging. 'Nee, ik ben geen moslim. Ik ben een volgeling van de Achtenswaardige Jezus Messias.' De zwartbaardige man keek mij aan met gefronste wenkbrauwen en opeengeklemde lippen. Hij boog zich voorover en staarde recht in mijn afgewende ogen. Zijn woorden kwamen eruit als een bevel, kort en abrupt: 'Je zou moslim moeten worden. Dat zou beter voor je zijn in dit leven en het volgende.' Kate McCord is niet haar echte naam. Om haarzelf en de vrouwen met wie ze omgaat te beschermen zijn alle namen in dit boek veranderd. De auteur heeft ongeveer vijf jaar in Afghanistan gewoon, gewerkt en intensief met haar buurtgenoten en collega's opgetrokken, verlangend het Goede Nieuws van Gods Koninkrijk met hen te delen.



David en Shirley Donovan werken vijftien jaar als zendelingen in Nigeria. Ze zetten vier klinieken op in geïsoleerde dorpjes langs de rivier de Niger en leiden Nigerianen op tot medische zendingswerkers. Op een nacht wordt de compound waar ze verblijven overvallen door een gewapende bende. Met twee collega’s worden ze ontvoerd naar de jungle en gevangen gehouden op een vlondertje boven het water van de ondergelopen Nigerdelta. Miljard naira, dat is het losgeld dat wordt geëist. Wekenlang is hun wereld zo groot als een matras onder een kapotte klamboe. David en Shirley vertellen over de genade die hen in staat stelde te getuigen van Gods liefde, terwijl ze van moment tot moment leefden met het angstaanjagende besef van het kwaad waartoe de mens in staat is.



Danjuma woont met zijn moeder in het noorden van Nigeria. Steeds meer geruchten bereiken hem dat christenen in dit deel van Nigeria hun leven niet zeker zijn. Als islamitische Boko Haram-strijders hun dorpje aanvallen, hebben zij maar een doel: zoveel mogelijk christenen doden. Ook Danjuma ontkomt niet aan het gruwelijke geweld en wordt voor dood achtergelaten. Abdul voelt zich superieur. Iedereen siddert voor Boko Haram en Allah is met hem als hij met zijn medestrijders christenen doodt. Hij probeert de leegte in zijn hart te vullen als hij een ontvoerd christenmeisje toegewezen krijgt om aan zijn pleziertjes te voldoen. Hij is onder de indruk van haar, en niet alleen omdat ze mooi is. Wat heeft ze dat hij mist? Waarom komt de stralende blik van Danjuma hem steeds voor ogen? Johan is een hardwerkende Nederlander die het goed voor elkaar heeft: een leuke vrouw, lieve kinderen en mooie vakanties in Zuid-Frankrijk. Daar op de camping hebben ze leuke vrienden, net zo kerkelijk meelevend als hij. Verhalen over de vervolgde kerk zetten hem stil. En een ingrijpende ervaring heeft veel impact, vooral na een indrukwekkende preek over de gelijkenis van de vijgenboom. Deze roman is gebaseerd op waargebeurde verhalen en laat het aangrijpende contrast zien tussen de geloofsbeleving van vervolgde christenen en van kerkelijk meelevenden in ons comfortabele vaderland.



Wat gaat er schuil achter het masker van Hamas? De Groene Prins werd hij genoemd. Palestijn en toegewijd moslim. Zoon en beoogd opvolger van één van de meest vooraanstaande Hamas-leiders. Insider in de Palestijnse politiek. Hij onderging Israëlische gevangenschap en martelingen. Uit liefde voor zijn volk sloot hij een pact met Shin Beth, de Israëlische geheime dienst. En hij trotseerde de toorn van familie en vrienden door christen te worden. Mosab Hassan Yousef woont op een geheim adres in Californië.



AANGRIJPENDE VERHALEN VAN VROUWEN UIT DE VERVOLGDE KERK DIE DE KRACHT VONDEN OM HUN HEER TROUW TE BLIJVEN. Vervolgd worden is vreselijk. Het went nooit. Gevaar lopen omdat je in Jezus gelooft… in grote delen van de wereld is dat de ‘gewone’ gang van zaken. Kennelijk kunnen machthebbers de vreedzame volgelingen van Jezus niet verdragen. Het is alsof duisternis probeert het licht de keel af te knijpen. Soms geven christenen toe aan de druk van hun vervolgers. Maar er zijn ook velen die de druk weerstaan en hun Heer niet verloochenen, ondanks vervolging en pijn. ‘Hoe houden ze het vol?’ vroeg Anneke Companjen zich af, als zij vervolgde christenen ontmoette. In het bijzonder: ‘Hoe houden vrouwen het vol, als hun man of zijzelf gestraft worden vanwege hun toewijding aan Jezus Christus?’ Anneke Companjen heeft een aantal verhalen van vrouwen uit de Vervolgde Kerk bijeengebracht - meeslepend, aangrijpend en ontroerend. Hoewel onze situatie niet te vergelijken is met die van deze vrouwen, kunnen zij ons leren hoe je als christen staande kunt blijven, ondanks pijn en moeite.De schrijfster is de vrouw van Johan Companjen, directeur van Open Doors International.



Vrijwel dagelijks berichten de christelijke media ons over de zorgelijke omstandigheden waarin miljoenen christenen zich wereldwijd bevinden. Het eenvoudige, radicale geloof van hen die geslagen, gemarteld of gediscrimineerd worden omdat ze de naam van Jezus Christus belijden, maakt altijd weer indruk. Het houdt christenen in Nederland een spiegel voor. Wie daarin kijkt, ontdekt dat vrije, westerse christenen tot een minderheid behoren. Dat moet ons verbazen, want Jezus zei: 'In de wereld zult u verdrukking hebben.' En Paulus geeft aan dat allen die godzalig willen leven in Christus Jezus, vervolgd zullen worden. In het eerste deel van Vervolgd om Jezus' wil brengt ds. J. het Lam de nieuwtestamentische gegevens over lijden en vervolging allereerst in relatie tot het leven van Nederlandse christenen. In het tweede deel wordt in tien kortere hoofdstukken concrete informatie over het lijden van christenen in tien landen gegeven: Afghanistan, Bhutan, China, Egypte, India, Jemen, Laos, Noord-Korea, Oezbekistan en Somali. Bij de selectie hiervan is de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging van de stichting Open Doors leidend geweest en is gezorgd dat verschillende vormen van vervolging aan de orde komen. Het geheel is voorzien van foto's.


40. Vervolgd om Jezus' wil

Drs. P.J. Vergunst (eindred.)

Reserveer


In veel landen worden christenen vervolgd. Regelmatig melden de media namen van moedige, gelovige mannen die om hun trouw aan Jezus gemarteld, gevangen genomen of vermoord zijn. Maar de namen van hun vrouwen zijn doorgaans veel minder bekend. Wie zijn zij? Wat maken zij door? Hoe ga je verder als je man niet meer thuiskomt, omdat hij op mysterieuze wijze is verdwenen of vermoord? Hoe is het om bedreigd te worden, te moeten vluchten, in onzekerheid te leven, in je eentje de kost te moeten verdienen en voor je kinderen te zorgen? In 'Vergeten vrouwen' vertelt Anneke Companjen twintig levensverhalen van vrouwen die het verschrikkelijk zwaar te verduren hebben gekregen. Zij lijden omwille van Jezus Christus. Vaak volharden zij in het geloof en zijn zij een voorbeeld van liefde en toewijding aan hun Heer geworden. Maar soms loopt het minder goed af.



Gevangen tussen angst en onverschilligheid deed Joy Loewen haar best om moslimvrouwen uit de weg te gaan. Toen ontdekte ze iets dat haar leven veranderde: velen van deze vrouwen worden onweerstaanbaar aangetrokken tot de liefde van Jezus. Dit feit, samen met haar eigen dieper wordende liefde voor vrouwen van de Islam, heeft een dertig jaar durende reis op gang gebracht van dienen onder hen. Door haar inzicht en praktische hulp laat Joy je zien hoe ook jij van angst tot liefde en mededogen kunt komen. Haar krachtige verhalen vanuit eigen ervaring maken je duidelijk hoe je een oprechte band kunt ontwikkelen met deze vrouwen die vaak genegeerd worden. Want zodra je hun hart raakt met het evangelie, zul je hun leven voor altijd veranderen.



omalië begin jaren '90 van de vorige eeuw was de hel op aarde. Het land werd verscheurd door een vreselijke burgeroorlog en een verschroeiende droogte. Miljoenen Somaliërs stierven of ontvluchtten het land. En in het land met zo'n 8 miljoen inwoners waren nog geen 100 christenen. Nik en Ruth Ripken wisten zich geroepen door God voor dat land en zes jaar lang probeerden ze de liefde van God zichtbaar te maken aan de Somaliërs door een getuigenis van daden. Het was hun roeping, maar bij tijden leek het alsof het kwaad alles verwoeste wat God hen had opgedragen te doen. Ze ervoeren dat zowel in hun werk als in hun gezin. Het bracht hen in een geloofscrisis. Kan God werkelijk goed zijn als het leven zo duister is? Kun je nog geloven dat Christus alle macht heeft als je je gelovige vrienden de marteldood ziet sterven? Hoe overleeft geloof in tijden van vervolging? Is het geen dwaasheid te geloven in de opstandingskracht van Christus? Hun zoektocht naar antwoorden bracht hen bij vervolgde christenen over de hele wereld.



Hoe een Afrikaanse jongen met geweld uit zijn dorp wordt ontvoerd. Een waar gebeurd verhaal. Een jongen uit het arme zuiden van Soedan wordt ontvoerd en verkocht aan een rijke moslim uit het noorden, die hem adopteert. Hij wordt ook moslim, mag studeren, krijgt alles wat een jongen kan begeren... Maar hij kan zijn moeder en zijn geboortegrond niet vergeten. Een ontroerend, waar gebeurd verhaal, opgeschreven door de fijngevoelige pen van Mirjam de Hoop. Zij schreef eerder De gesluierde parel - een bundel met sterk inlevende verhalen uit een islamitisch land.



Kun je als christen standhouden als iedereen zich tegen je keert? Kun je standhouden, als je geen contact mag hebben met andere christenen? Kun je standhouden, als je wel een Bijbel hebt, maar niet kunt lezen? Toen Jan en Lies Pit na twintig jaar weer het land in mochten waar ze als zendelingen hadden gewerkt, kregen ze op al die vragen een antwoord. En wat voor antwoord! Laos, Zuidoost-Azië. Communistische dictatuur. Christendom verboden. Zendelingen eveneens. Bijbelscholen gesloten. En toch... Ondanks de afwezigheid van alles wat wij, als westerse christenen, nodig achten voor geestelijke groei, bleken geïsoleerde Laotiaanse christenen een grote kennis te hebben van God en zijn kracht.



‘De levens van christenen zijn saai en beperkt, omdat ze niks mogen van de Bijbel.’ Als mensen dit al durven beweren, dan toch niet na lezing van de reisverhalen van Evert Schut. Jarenlang smokkelde hij voor de organisatie Open Doors bijbels naar landen waar het evangelie geen doorgang mocht krijgen door strenge communistische of islamitische regimes. God verleende de bijbelsmokkelaar doorgang: zelfs een dik dossier van de Stasi (Oost-Duitsland) met de vermelding ‘staatsvijand’ kon hem bij de grens niet tegenhouden. Schut beschrijft met korte impressies zijn reiservaringen in dienst van God.



'Pauwblauw' van Rosanne Hawke: het gevecht van een Pakistaans meisje voor gerechtigheid. Alles verandert voor de 13-jarige Aster in de nacht dat haar broer overlijdt, nu is zij de enige hoop voor haar familie. In plaats van haar uit te huwelijken, sturen haar ouders haar naar de middelbare school waar haar broer naartoe ging. Aster is blij met deze onverwachte kans op een opleiding en carrière, maar ontdekt al snel dat de moslimschool een wrede plek is voor een christen. Op een dag wordt ze ervan beschuldigd met opzet een spelfout te maken die de heilige profeet beledigt. Te midden van een woedende menigte wordt Aster naar de gevangenis gebracht, in afwachting van een proces.



Ruth en Manuel wonen in een dorpje in het noorden van Nigeria. In dit gebied probeert Boko Haram de baas te worden. De meisjes in het dorp mogen niet meer naar school en de jongens krijgen verplicht Koranles. Ruth wordt toegelaten op een meisjesschool in de stad. Ze is de enige christen tussen allemaal moslimmeisjes. Op een dag krijgen Manuel en zijn ouders op de radio een vreselijk bericht te horen: Ruth en de andere meisjes zijn ontvoerd door Boko Haram! Manuel mist zijn zus verschrikkelijk en doet zijn best haar vrij te krijgen. Niets lijkt te helpen. Het wordt allemaal nog erger als Boko Haram op een nacht het dorp binnenvalt...


48. Ontsnapt! (kinderboek)

Lijda Hammenga

Reserveer



Vervolgde christenen in Noord-Korea Er zijn weinig landen waar de bevolking meer wordt onderdrukt dan in Noord-Korea. Kim Jong-il oefent een meedogenloos schrikbewind uit en laat zijn volk verhongeren. Wie kritiek heeft op de Geliefde Leider wordt naar een heropvoedingskamp gestuurd, maar van heropvoeden is geen sprake; uit zo’n kamp komt vrijwel nooit iemand terug. Suk-hi, een Noord-Koreaans meisje van 14, vertelt thuis per ongeluk dat de vader van haar beste vriendin iets verkeerds heeft gezegd over de Grote Leider, de al overleden Kim Il-sung. Het is het begin van een ellendige lijdensweg. Suk-hi’s vriendin en haar familie worden opgesloten in een kamp. Niet veel later moet Suk-hi met haar ouders vluchten. De weg naar het ‘veilige’ China is lang, zwaar en levensgevaarlijk. Lukt het Suk-hi te ontsnappen of houdt het Leugenparadijs haar voor altijd gevangen?


49. Leugenparadijs (kinderboek)

Eeuwoud Koolmees

Reserveer


Jeener uit Bagdad ontmoet in de stad een westerse verslaggever. die hem interviewt. De man vraagt aan Jeener: 'Wat is jouw toekomstdroom?' Daar hoeft Jeener niet lang over na te denken, 'Ik wil net als u journalist worden.' 'Als jij een goed verslag maakt over een gebeurtenis in de stad, krijgt jouw verhaal een plaats in mijn documentaire', belooft de man hem, 'maar... het verhaal moet supergoed zijn: over een bomaanslag, een kidnapping of iets dergelijks.' Vanaf dat moment kijkt Jeener met andere ogen naar alles wat er om hem heen gebeurt.


50. Live uit Bagdad (kinderboek)

Eeuwoud Koolmees

Reserveer



Spannend jeugdboek over vriendschap en keuzes maken. Shing en Hai zijn de allerbeste vrienden. Ze bezoeken de pandaberen, maken samen huiswerk en gaan op een lesvrije middag naar een verlaten huis om foto's te maken van de Qingchengberg. Totdat er een flinke barst in hun vriendschap komt... Door een geheim rond Shings nichtje Mei-Lin wil Hai niets meer met Shing te maken hebben. Dat wordt nog erger na een overval op de niet-geregistreerde kerk, waar Shing en zijn ouders naartoe gaan. Uit angst voor de Chinese regering laten al zijn klasgenoten hem links liggen en kijkt zelfs Hai hem niet meer aan. Maar dan verkeert Hai in gevaar. Shing staat in tweestrijd...


51. Keigoed! (kinderboek)

Janny den Besten

Reserveer


Verbluft staar ik naar de schreeuwende mensenmassa. 'Weg met Mubarak! Weg met Mubarak!' Vlak voor me rollen twee mannen over de straat. 'Wauw, ze knokken!' gilt Dina, mijn vriendin. Ik sta te trillen op mijn benen. Als ik Dina maar niet uit het oog verlies! Ik wil niet alleen achterblijven in deze hysterische menigte. Een agent op een kameel zwaait wild met zijn gummyknuppel. Er klinken knallen. Plotseling verdwijnt de hele groep in een witte wolk van rook... Amal (13) vertelt over haar leven in Egypte. Ze droomt ervan naar de kunstacademie te gaan. Ze wil later tekeningen maken voor kinderboeken. Maar het wordt steeds moeilijker om op school te komen. In Caïro, waar Amal en Dina wonen, barst de revolutie los. Er vloeit bloed in de straten van de stad. De angst en onzekerheid worden elke dag groter. Erger nog vindt Amal de ontdekking dat haar moeder geen trouwe moslima meer is. Als haar familie hier achterkomt, worden de problemen pas echt levensgroot. En levensgevaarlijk.


52. Geheim vuur (kinderboek)

Jeannette Donkersteeg

Reserveer



Als we over de islam spreken, waarover hebben we het dan? Er zijn weinigen die ons een beter inzicht kunnen geven dan Ergun en Emir Caner. Ze werden opgevoed als soennitische moslims - als zonen van een muezzin (geestelijk leider) - en kennen het islamitische leven van binnenuit. Maar op de middelbare school gaven ze zich over aan Jezus Christus. Beide broers zijn inmiddels professor aan Amerikaanse universiteiten en verkeren in een unieke positie om de islam te ontsluieren. Vriendelijk en eerlijk geven ze een haarscherp beeld van de islam in zijn volle breedte - de gebruiken, de ethiek, de geloofspunten.


53. Islam ontsluierd

Ergun Mehmet Caner en Emir Fethi Caner

Reserveer


Ze zat gevangen in de strakke, traditionele regels van de moslim-religie. De bindende normen ten opzichte van de vrouw en haar lichamelijke handicap gaven de Pakistaanse Gulshan Fatima een gevoel van machteloosheid en verdriet. Ze verlangde zo naar vrijheid, gezondheid, geluk en waarheid. In de hoop dit alles te vinden, reisde zij met haar vader de halve wereld rond. Ook een reis naar Mekka gaf geen uitkomst. Gulshan bestudeerde ijverig de Koran in de hoop daarin uitkomst te vinden. Op een dag las zij over de profeet Jezus... Eindelijk vond zij waarnaar zij zoveel jaren op zoek was geweest. God beantwoordde op overduidelijke wijze haar wanhopig zoeken naar genezing en bevrijding.



Op 18 april 2007 gaven drie mannen, twee Turken en een Duitser, hun leven voor Jezus Christus. Aan het begin van deze dag ontmoetten ze in Malatya enkele mensen van wie zij dachten dat ze ernaar verlangden om Bijbels onderwijs te ontvangen. Hun vriendelijkheid en gastvrijheid werd echter met verraad beantwoord. Slechts weinig gelovigen in de rest van de wereld hoorden dit verhaal. Maar de dood van Necati Aydin, Ug ur Yuksel en Tilmann Geske, hoewel misschien genegeerd en snel vergeten, blijft spreken. Hun verhaal laat zien dat er nog steeds christenen zijn die in een vijandige omgeving het Evangelie uitdragen. En het getuigt van de bereidheid om Jezus te volgen, waar Hij de weg ook naartoe wijst.



''Ik was erbij, toen ze voor het eerst gesluierd werd, elf jaar oud... Ik was erbij, toen ze trouwde. Ze had haar man nog nooit gezien...'' Mirjam de Hoop in Jemen: christin onder moslims. Ze deelt hun levenswijze en eet hun voedsel. En ze bidt... geeft liefde... vertelt over de Heer van de Liefde, die hunkerende harten kan vullen met blijvende blijdschap, zomaar, zonder tussenkomst van mensen. Er is een enkeling die zijn hart openstelt voor de Heer: een vrouw, een man, een jongen, een meisje. In tedere taal tekent Mirjam de Hoop de worsteling en vreugde van deze mensen, zodanig dat je als lezer erbij en erin bent en meevoelt.



‘Eindelijk vrij’ is het autobiografische verhaal van de Pakistaanse christin Asia Bibi, die negen jaar gevangen zat om haar geloof. De beschuldiging luidde: godslastering na een ruzie over de vraag of ze als christen het waterglas mocht delen met haar moslimcollega’s. Ze werd veroordeeld tot de doodstraf door ophanging. Het verhaal van Asia Bibi beheerste in 2018 en 2019 regelmatig de voorpagina’s van kranten wereldwijd. Presidenten, regeringen, christelijke organisaties en de paus bemoeiden zich met deze zaak. Maar het Hooggerechtshof sprak haar in oktober 2018 in hoger beroep vrij. Kort daarna vertrok ze naar Canada. In dit boek vertelt Asia haar verhaal. Het is het verhaal van lijden om het geloof en kracht en redding van God.


57. Eindelijk vrij

Asia Bibi en Anne-Isabelle Tollet

Reserveer



Eindelijk. Daar was hij. Ik bestudeerde zijn gezicht in het dradenkruis van mijn telescoop. Hij was het. Ik deed mijn best om kalm te blijven en dwong mijzelf letterlijk te stoppen met ademhalen. Voorzichtig haalde ik met mijn vinger de trekker een stukje naar achteren. Ik deed mijn ogen dicht, zodat ik het moment van de inslag niet zou zien en erdoor zou worden afgeleid. Toen, langzaam... heel langzaam... haalde ik de trekker over. Ik opende mijn ogen om te zien of mijn kogel raak was geweest. Dat was hij! Deze man zou ons nooit meer lastig vallen. Ik sprong naar beneden en rende weg. Zeventien jaar was Tass Saada. Geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Opgegroeid en geradicaliseerd in Saudi-Arabië en Qatar. De stem van Yasser Arafat riep hem naar het slagveld. Haat was zijn drijfveer. De PLO-leider zijn held. Hij streed voor hem, was zijn chauffeur en doodde als jonge sluipschutter verscheidene politieke tegenstanders. Hij was bereid zijn leven te geven voor de Palestijnse zaak. Vijfentwintig jaar later bad hij: O God, zegen uw volk Israël. Heer, breng hen terug in het Beloofde Land. Laat hun zien dat U hun God bent.


58. Arafat was mijn held

Tass Sadda met Dean Merrill

Reserveer



Daar komt wat aan! Wouter draaide zijn hoofd en hij voelde hoe zijn hart sneller ging kloppen. Het was schemerig, al bijna donker. Onder de bladeren van de struiken kon hij zijn vrienden al niet eens goed meer zien. Als Wouter en zijn vrienden een streek willen uithalen met een paar asielzoekers maken ze de vergissing van hun leven. Wie is de zwarte jongen? En welk geheim schuilt er achter het litteken?


 

59. Littekens (kinderboek)

Erik de Gruijter

Reserveer


Hannelie Groenewald volgt met haar man Werner Gods roeping naar Afghanistan, een primitief land, waar een grote geestelijke duisternis heerst. Met hun zoon Jean-Pierre en dochter Rodé bouwen ze er een nieuw bestaan op, waarbij ze op allerlei manieren proberen dienstbaar te zijn. Na een verblijf van twaalf jaar wordt er een aanslag gepleegd op het huis en kantoor van de familie Groenewald. Werner en de kinderen komen bij deze wrede terreurdaad om het leven. Als Hannelie zo onverwacht haar gezin verliest, wordt ze indringend geconfronteerd met vragen: Hoe kon zoiets gebeuren? Waar is God nu? Om anderen die met deze vragen worstelen te helpen, schreef ze haar verhaal op. Ze wil hiermee een boodschap van hoop en genezing brengen. De hoogste prijs moedigt aan om het liefdevolle karakter van God en de kracht van vergeving te zien, zelfs in de meest verschrikkelijke omstandigheden.



Stempels en handtekeningen heeft ze nodig, verder niets. Marie en haar vertaler staan in een overheidskantoor in Kabul, Afghanistan, om het papierwerk voor haar nieuwe alfabetiseringsproject in orde te maken. De vrouwen in haar woonplaats, het noordelijke Shehktan, zullen leren lezen! Maar dan barst een geweersalvo los en zakt een hulpverleenster in elkaar. Vermoord. Op de straten van Kabul. De buitenlandse gemeenschap wordt overspoeld door verdriet en angst. Sommigen, zoals Marie's beste vriendin Carolyn, nemen de hartverscheurende beslissing om het land te verlaten. Marie besluit op haar post te blijven en keert terug naar Shehktan om de leesklassen op te starten. Maar deze moord op een eenzame hulpverleenster was nog maar het begin. Wanneer Marie langs de leemstenen muren wandelt, voelt ze ogen dwars door haar hoofddoek prikken. Uiteindelijk zijn er maar veertien dagen voor nodig om haar project, haar Afghaanse thuis, alles wat ze daar opgebouwd heeft te laten verdampen in een explosie van stof, leed en verlies. Halsoverkop moet ze haar dorp ontvluchten. Verraden door iemand die ze vertrouwde. Verzeild in een oude familievete waar ze niets van wist. Marie worstelt om een antwoord: waar was God in deze chaos?



Volharden in geloof geeft een onthutsend beeld van de vervolging van christenen wereldwijd. Christenen in landen als China, Irak en Noord-Korea komen tot leven in de verhalen over persoonlijke ontmoetingen met de auteur. Daardoor kom je als lezer onder de indruk van de kracht van hun geloof en hun volharding. Ronald Boyd-MacMillan werkte meer dan twintig jaar onder vervolgde christengemeenten en gaf leiding aan een nieuwsorganisatie die zich uitsluitend richtte op nieuws over christenvervolging. Sinds 2002 werkt hij voor Open Doors International.



Stef mag onverwacht met zijn klasgenote Gabriela mee naar Colombia. Hij ontmoet daar christenen die vroeger als rebel vochten tegen de regering. Nu vertellen ze anderen over Gods liefde. En, dat kan best gevaarlijk zijn… Stef en Gabriela maken een wandelingetje in de jungle, maar er gaat iets helemaal mis. Ze worden ontvoerd door gewapende rebellen. Loopt dit wel goed af? Het kinderboek ‘Ontvoerd in de jungle’ laat door de ogen van kinderen zien wat de situatie is van christenen in delen van Colombia. Het boek is laagdrempelig, leuk en spannend.


63. Ontvoerd in de jungle (kinderboek)

Anneke Houtman

Reserveer



Een stem in de wind speelt zich af in het decadente oude Romeinse Rijk. Tijdens de belegering van Jeruzalem door de Romeinen wordt een jonge vrouw, Hadassah, gevangen genomen. Na allerlei omzwervingen wordt ze als slaaf verkocht aan de rijke Romeinse familie Valerianus. Julia Valerianus en haar oudere broer Marcus leiden een leven vol rijkdom en vertier, maar ondanks alles zijn ze niet gelukkig en vinden ze niet de innerlijke rust waarnaar ze op zoek zijn. Ook hun ouders, Decimus en Phoebe, voelen dat er in hun leven iets essentieels ontbreekt. Haddasah daarentegen valt op door haar toewijding aan de familie en door de rust en tevredenheid die ze uitstraalt. Zij is een overtuigd christen, maar durft niet voor haar geloof uit te komen in het rijk waar iedere christen wordt beschouwd als een bedreiging voor de gevestigde orde. Dat plaatst haar voor een innerlijk conflict met levensgrote consequenties.


64. Een stem in de wind (deel 1)

Francine Rivers

Reserveer



Een echo in de duisternis speelt zich af in het decadente oude Romeinse Rijk. Hadassa, een christen, wordt omwille van haar geloof voor de leeuwen gegooid. De jonge, idealistische arts Alexander weet echter haar leven te redden. Hadassa wordt zijn assistente, en wordt voor hem onmisbaar wanneer blijkt dat zij over een bijzondere gave beschikt. Intussen verkeert Marcus, Hadassa's geliefde, in de veronderstelling dat zij dood is. Hij is kapot van verdriet en koestert diepe haat voor zijn zus Julia, door toedoen van wie Hadassa tot de arena werd veroordeeld. Voor alles wil hij weten wie de God is voor wie Hadassa bereid was te sterven. Zijn zoektocht voert hem naar haar vaderland Judea. Zonder dat Marcus en Julia het weten, keert Hadassa terug in hun leven. Haar littekens en haar identiteit houdt ze angstvallig verborgen. Het is immers uitgesloten dat Marcus van haar zou kunnen houden nu ze zo is toegetakeld.



De Germaanse krijger Atretes is een gevreesd gladiator. Zijn vrijheid, die hij tien jaar eerder op het slagveld in Germania had verloren, heeft hij door zijn woestheid en vastberadenheid in de arena herwonnen. Maar hij beleeft geen vreugde aan zijn nieuwe leven, want de vrouw van wie hij houdt, heeft hem afgewezen. Dan hoort hij dat hij een zoontje heeft. Atretes is vastbesloten de jongen op te sporen om met hem naar Germania terug te keren. Slechts een persoon staat zijn voornemen in de weg: de jonge weduwe Rizpah. Zij heeft zich het lot van Atretes' baby aangetrokken, nadat het kind door zijn moeder was verstoten. En nu weigert ze het kind af te staan. Atretes wordt beheerst door haat en wraakgevoelens. Rizpah kent de bron van vergeving en liefde. Kan zij hem helpen die bron te vinden?



Als Aravind naar zijn buurmeisje Insiya wil gaan, schrikt hij. Op de deur van het kleine boerderijtje hangt een stuk papier. Vier geen Kerst!!! staat er met grote letters op. De tekeningetjes die om deze drie woorden heen zijn gekrabbeld spreken duidelijke taal: een mes, een pistool, rode vlekken... Bloed! Aravind kijkt schichtig om zich heen, rukt het papier van de deur en frommelt het in zijn zak. Dan stapt hij naar binnen.


67. De brief op de deur (kinderboek)

Jeannette Donkersteeg

Reserveer


Op een wonderlijke wijze woont een engels meisje, tegen haar zin, een kerkdienst bij. Wat dààr gebeurt en de verandering die de prediking van die avond in haar jonge leven brengt, wordt in dit boek duidelijk beschreven. Haar roeping om naar China te gaan, haar leven vol zorgen, Gods wondere leiding... het zal iedere lezer diep onroeren. Het is de levensgeschiedenis van een eenvoudige zendelinge in dienst van haar grote Meester.


68. De vrouw met het boek

M.A. Mijnders - van Woerden

Reserveer


'Alstublieft, mogen we vannacht bij u in huis slapen? Het is zo koud en mijn kinderen en ik willen heel graag de nacht binnen zijn.' Mama praatte snel door de gesloten deur. 'Hoeveel?' hoorden we binnen vragen. 'Ik heb vier kinderen,' zei mama hoopvol. 'Voor zo'n grote familie heb ik geen ruimte,' klonk de stem beslist. Mama draaide zich om en kwam weer bij ons. We staken de straat over en sjokten een eindje verder naar een kruispunt. Zonder een woord te zeggen, spreidde mama onze deken uit op de grond naast een houten omheining rond iemands tuin. We kropen dicht bij elkaar om warm te blijven.



In zware tijden van gevangenschap herinnerde Waldemar Keller zich wat hij eens aan de Heere beloofd had: om zijn leven aan de Heere te geven, op welke plaats dan ook, en alles te doorleven wat Hem goed dacht. De Heilige Geest bracht hem deze belofte in herinnering toen het lijden bijna niet meer te dragen was. Een bron van vreugde brak open. Vanaf dat moment kon hij met nieuwe kracht de beproevingen doorstaan.


70. Waldemar

Kees Eijkelboom

Reserveer


‘Allah, bent u echt genadig? vroeg Nasiry zich opnieuw af, terwijl hij op weg was naar de wijngaard die zijn leven voor altijd zou veranderen. Daar lag een landmijn op de loer in de ongelijke plukjes vegetatie onder een halve centimeter aarde…’ Nasiry groeit op in het Afghanistan van de jaren 60 en 70. Als zoon van een arme vrouw staat hij onderaan de maatschappelijke ladder en wordt hij slecht behandeld. Hoe kunnen zijn familieleden als vrome moslims leven, maar tegelijkertijd haatdragend zijn? Die vraag is maar een van de twijfels die Nasiry bij de islam heeft. Er lijkt weinig van te kloppen, dus gaat hij op zoek naar iets anders. En dat vindt hij, maar niet zonder gevaar… In ‘De afvallige’ lees je Nasiry’s schokkende en indrukwekkende levensverhaal. Hoe hij van schaapsherder in hoeder van zijn vijandige volksgenoten verandert. Geen makkelijke weg, maar wel de weg van een discipel van Jezus Christus. Een weg van levensbelang. Auteur en voormalig journalist Cristian Nani is sinds 2015 werkzaam als directeur van Open Doors Italië. Hij heeft al jaren een hart voor de vervolgde kerk en zoekt vervolgde christenen graag persoonlijk op in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika.



Hebben mijn ouders gelijk of de leraren op school? Voor de Roemeense Silvia Tarniceriu (1951-2013) is dit een enorm dilemma als ze op de middelbare school zit. Haar vader en moeder zijn nauwgezette christenen. Haar leerkrachten zijn echter communisten die het geloof in God belachelijk maken. Silvia vraagt de Heere om een teken en dat gebed wordt op een wonderlijke manier verhoord. De jonge Roemeense groeit op vanuit de vaste overtuiging dat de Heere haar levensweg heeft bepaald, hoe moeilijk deze ook is voor een jonge christin in het communistische Roemenië. Bespotting, verdrukking, vervolging en zelfs gevangenschap zijn haar deel. Maar Silvia leeft bij de wetenschap dat ze haar levensweg niet alleen hoeft te gaan. Ze gelooft het vast: ‘Hij kent mij.’



Man van de hemelse vrede: het dubbelleven van Bob Fu in communistisch China. Bob Fu is als studentenleider aanwezig bij het Tiananmenprotest op 4 juni 1989, dat bloedig afloopt. Niet lang daarna bekeert hij zich tot het christelijk geloof. Het is het begin van een dubbelleven: overdag docent op een communistisch gymnasium, 's nachts huiskringleider en hoofd van een ondergrondse Bijbelschool. Totdat hij gevangen wordt genomen. In 'Man van de hemelse vrede' (oorspronkelijke titel: God's double agent) tekende Bob Fu zijn indrukwekkende levensverhaal op. Zijn ervaringen als christen in het communistische China staan niet op zichzelf. Tegenwoordig is Fu voorzitter van ChinaAid, een hulporganisatie die opkomt voor de onderdrukte Chinese christenen.